11 novembre 2021

La FEEC redueix a la meitat la capacitat dels refugis d’emergència

A proposta del Comitè Català de Refugis, la darrera junta directiva de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va acordar reduir a la meitat la capacitat dels refugis d’emergència de la Federació.

D’aquesta manera, els sis equipaments federatius no guardats que tenen com a funció refugiar temporalment als excursionistes que tinguin qualsevol tipus de problemes en la realització de travesses, ascensions o qualsevol altra activitat de muntanya, passen de tenir una capacitat de 18 persones a una de 9 persones. Una mesura que pretén racionalitzar un espai reduït que hauria de servir exclusivament per aixoplugar qualsevol excursionista en cas de mal temps, per a descansar puntualment i per esperar a ser atesos pels serveis d’emergència en el cas d’haver patit un accident realitzant alguna activitat de muntanya per la zona.

Aquests refugis, amb una vocació total de servei públic, actualment es mantenen gràcies a l’esforç de diferents entitats excursionistes que els apadrinen, i que d’una manera altruista i voluntària realitzen una tasca impagable, amb el suport de la Federació.

Refugis claus per la seguretat a la muntanya

Es troben tots ells en zones aïllades on no hi ha refugis guardats, per la qual cosa són equipaments especialment valuosos pels cossos d’emergència, que mínim una vegada a l’any hi pugen per comprovar que les emissores d’emergència funcionen correctament. Aquetes emissores són cabdals per en cas d’accident poder comunicar-se directament amb el cos de Bombers, doncs en la major part d’aquests refugis no hi ha cobertura telefònica.

Des de la FEEC es vol aprofitar l’ocasió per a recordar que és responsabilitat i deure de tots els possibles usuaris deixar el refugi el més net possible, així com respectar al màxim l’equipament.

Finalment, recordem que el refugi Molières (Val d’Aran) està apadrinat pel Centre Excursionista Alta Ribagorça; Besiberri (Alta Ribagorça), està apadrinat pel Club Excursionista Vilaller; Broate, Baiau i Mont-roig, tots tres al Parc Natural de l’Alt Pirineu estan apadrinats respectivament pel Centre Excursionista Tona, el Centre Excursionista Els Blaus i l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró; mentre que el de Costabona (Ripollès) està apadrinat pel Club Esportiu de Muntanya Vall de Camprodon.