11 novembre 2008

26é FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA DE MUNTANYA I AVENTURA DE TORELLÓ

Enguany s’han comptabilitzat un total de 116 pel·lícules provinents de 26 països diferents, xifra que supera la participació de les passades edicions. Entre aquestes s’han seleccionat les que formaran part de la secció competitiva del certamen que enguany, es celebrarà entre els dies 14 i 23 de novembre a Torelló (Osona).

La majoria de les cintes rebudes ha estat produïdes durant el 2008, i procedeixen, en bona part, de països alpins amb una llarga tradició en la producció de documentals de muntanya i aventura. Tot i que també n’hi ha que provenen d’indrets menys habituals com Corea del sud, Islàndia, Sèrbia, la Índia, Mèxic o Japó. Aproximadament es calcula que un 30% de les pel·lícules rebudes són de realitzadors de l’estat espanyol.

Homenatge, exposicions i activitats paral·leles:

Com és habitual, al festival es dedicarà un homenatge, que aquest any recaurà en Norman G. Dyhrenfurth, alpinista que va prendre part a set grans expedicions a Himàlaia, la major part com a cap de l’expedició i sempre com a càmera i realitzador. Entre 1952 i 1963 va viatjar a l’Everest per rodar les primeres imatges des del cim. La vida d’ell i del seu pare, també alpinista, queden recollides en la pel·lícula To the third pole, un film en competició presentat per ell mateix al festival d’enguany.

Cal destacar l’exposició dels 100 anys d’esquí a Catalunya, que es podrà visitar durant els dies que duri el festival al Foyer del Teatre Cirvianum. Un total de 33 imatges, entre fotografies i cartells, que repassen els primers anys d’esquí a Catalunya, pràctica que va néixer a finals de 1908. Un segle més tard, l’exposició recupera de l’arxiu Mas i de l’arxiu del Centre Excursionista de Catalunya un recull fotogràfic que realça el caràcter artístic de les imatges, postals i cartells modernistes.
D’altra banda, també es podrà visitar el 13è espai editorial, una mostra de les darreres novetats en llibres de muntanya, des dels més esportius fins els més tècnics. I una exposició en record de Sir Edmund Hillary, un dels grans alpinistes i exploradors del segle XX. A més dissabte 15, tindrà lloc una xerrada a càrrec de Jean i Pierre Ravier, els bessons francesos que van ser caps de fila del pirineisme durant les dècades dels 50 i 60 amb l’obertura de més de 200 vies amb un esperit i sentit de compromís singulars

Per més informació podeu consultar el web del festival on trobareu el programa complert dels deu dies que durarà el festival, així com una relació de les pel·lícules presentades, exposicions i activitats paral·leles programades.

Informació facilitada per www.torellomountainfilm.cat