Torna el festival de cinema de muntanya de Torelló en format híbrid
La 38a edició del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló arriba finalment del 22 al 31 de gener en format híbrid perquè tothom que hi vulgui assistir pugui fer-ho, independentment de la seva comarca, sigui presencialment o des de la comoditat del sofà de casa seva.
La celebració del certamen s’havia de produir el passat novembre, però la situació de l’actual pandèmia i les mesures del Govern de la Generalitat per intentar frenar la seva expansió van obligar el seu ajornament. Tot i això, la Covid no ha pogut frenar que se celebri finalment l’esdeveniment de 10 dies de duració, això sí, respectant les restriccions actuals.
Per poder-ho fer, el Festival ha ideat un format híbrid innovador. Les 36 pel·lícules que es disputen el premi Flor de Neu d’Or s’emetran en línia per primera vegada en 16 sessions temàtiques en una plataforma digital única i des d’on ja es poden comprar les entrades. A més, els que puguin desplaçar-se al Cirvianum de Torelló, podran assistir als actes d’inauguració, clausura i a tres conferències amb el Tibet com a tema central de manera gratuïta, i els que no, els podran veure en diferit des de casa a través de la plataforma Youtube.
Aquesta edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya destaca per ser la més internacional fins ara amb 126 produccions de 32 països diferents, entre els quals es troben països tan dispars com Armènia, Colòmbia, Egipte, Austràlia i Panamà. Així, l’esdeveniment aconsegueix una vegada més reunir a directors de tot el planeta en un espectacle únic dedicat a la muntanya. Però la volta al món no acaba aquí sinó que també viatjarem amb les pel·lícules d’aquest any que van des del mític ascens al cim de l’Everest, l’escalada esportiva al sostre més gran del món, l’arc de Getu (Xina), fins al descens de ràpel de la magnífica cascada Salto Àngel (Veneçuela).
La jornada inaugural d’aquest any, que se celebrarà divendres 22 de gener a les 19.30 h, es dedicarà al Tibet, en contraposició a l’Alaska i la Patagonia dels darrers dos anys, i es farà a través d’un espectacle cinematogràfic en el qual intervindran experts en la cultura, política, història i religió tibetana, com Josep Lluís Alay (tibetòleg, director de l’Observatori del Tibet i Àsia Central de la Universitat de Barcelona) i Thubten Wangchen (lama tibetà, director de la casa del Tibet de Barcelona i parlamentari del Parlament Tibetà a l’exili). També participaran Toni Arbonès (periodista i director del programa Els viatgers de la Gran Anaconda de Catalunya Ràdio), Núria Balagué (alpinista, ha escalat el Shisha Pangma i l’Everest, els dos pel Tibet) i Quim Casas (crític de cinema).
El 29 de gener se celebrarà l’acte de clausura on se sabran els guanyadors dels diversos premis que es disputen, com el premi Flor de Neu d’Or, al millor film de muntanya i el Premi FEEC a la millor fotografia relacionada amb la muntanya.