Actes

20 setembre 2014

Excursió al Cap de Norfeu – Parc Natural Cap de Creus

Quan els Pirineus enfonsen els peus en el Mediterrani ho fan amb por, primer un dit i després un  altre.  Norfeu en el Cap de Creus , són els dits dels Pirineus.
El cap de Creus és el punt més oriental de la Península Ibèrica, situat al nord del golf de Roses. És un promontori abrupte i rocós de 67,2 m d’altitud que s’alça sobre el mar Mediterrani en el nord-est d’Espanya, a la província de Girona. El paratge que ho envolta va ser declarat parc natural en 1998 a causa de la seva riquesa geològica.

El Cap Norfeu és un cap situat al SE de la península del cap de Creus, al litoral de l’Alt Empordà i al N de la Costa Brava, que s’endinsa 2 km en la mar Mediterrània formant una estreta península allargada i corbada entre la badia de Jóncols (al N) i la badia de Montjoi (al S), al fons de les quals hi ha les cales dels mateixos noms. Aquest cap tanca pel N el golf de Roses.

L’àrea del cap pertany al terme municipal de Roses i forma part del Parc Natural del Cap de Creus. És una zona sota protecció integral, terrestre i marina, per la gran riquesa natural del paratge i del medi submarí.

És una península rocosa, retallada per l’erosió de la tramuntana i del mar, amb costes altes en forma de penya-segats i multitud de coves naturals, i rica en aqüífers. Al SE té uns illots rocosos, anomenats illes Mòniques, alguns dels quals amb formes capricioses que la imaginació ha batejat com el Cavall Bernat i el Gat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aquesta zona està formada per esquistos metamòrfics, com al Pirineu axial, que aquí són recoberts per una banda N-S de roques calcàries neocretàcies metamorfosades en marbres molt durs i llicorella, que donaren origen a la petita península.

És un indret de gran diversitat botànica. Sobre la península rocosa, la vegetació arbòria més comuna és el pi i l’alzina; i l’arbustiva, l’estepa, el llentiscle i el garric.

A l’àrea de Norfeu nidifiquen i hivernen nombroses espècies d’ocells, tant d’hàbitats aquàtics com terrestres.

Els vents que assoten la costa del Cap de Creus han llaurat un paisatge agrest. Si enxampem un dia de poca força, poden servir-nos per realitzar una activitat divertida: VOLAR UN ESTEL al costat de les gavines.

La ruta que us proposem des de l’AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA BUFALÀ és una ruta circular pel Cap de Norfeu un dels dits del Cap de Creus, que forma una de les penínsules que s’endinsa uns dos kilòmetres en el mar Mediterrani.

Passarem per la torre de vigilància de Norfeu, vestigi de les defensa contra els pirates. El cap de la Trona i el cavall Bernat. Opcional ment podrem visitar la cova de les Encantades i la cova dels Ermites refugi de cavallers de l’Edat Mitjana.

COM ARRIBAR – Des de Roses s’agafa la carretera cap a Montjoi

DURADA DE L’ACTIVITAT – 3:30 a 5h

Desnivell: 370m

Distancia: 10.44 km

Activitats: No oblidar la tovallola, roba de bany  l’estel.

Dificultat: Fàcil (apte per a la canalla)

Contacte : rrdm21@hotmail.com

Telèfon: 639.775.111

 

 

 

Lloc: Davant del nostre local - Carrer Campoamor s/núm. Poliesportiu Bufalà - Badalona

Horari: 7 h

Organitzador: Agrupació Excursionista Bufalà

Data límit: 2014-09-19

Preu: GRATUÏT - Cadascú paga les seves despeses