Actes

8 octubre 2016

GALLINA PELADA 2.317m – Serra d’Ensija

La Serra d’Ensija està situada a la part occidental de l’Alt Berguedà,  al sud-est del massís del Pedraforca, els municipis de Saldes (N), Gósol (O), Vallcebre (E) i Fígols (E) estan al seu voltant. Els boscos de coníferes omplen els seus vessants i, a les zones més elevades, els prats alpins. El punt més alt de la serra és el cim de la Gallina Pelada (2.317m), també anomenat Cap del Llitzet, el qual  ens oferirà unes precioses vistes panoràmiques amb l’expectacular figura del Pedraforca .

Dificultat: fàcil-mitjana. Cap dificultat tècnica, només fort pendent de pujada
Desnivell: 705 metres (pujada)
Temps: entre 3h i 4h
Quilòmetres: 7 km

Recorregut

Sortirem des del petit aparcament que hi ha al costat de la Font Freda.

Al costat de la carretera surt el camí escalonat fins a la Font Freda. Des de la Font, continuarem cap a la dreta seguint marques de PR per un camí que puja per entremig del bosc.

Al cap d’uns pocs minuts, arribarem al torrent de la Font d’Ensija. El camí voreja la zona més pedregosa i  pujarem directament. Guanyarem força desnivell en poca estona, i veurem a la dreta el petit torrent de la Font d’Ensija. El camí en alguns punts fa petites llaçades per salvar el desnivell.

Seguirem amunt, amb alguna revoltada més (tot indicat amb marques de PR) i després d’una llaçada, el camí girarà cap a l’esquerra i deixarem el torrent enrere, remuntarem per una zona en què el bosc començarà a clarejar i donarà pas als prats alpins. Veurem davan nostre el majestuós  Pedraforca.

Després d’unes llaçades més, arribarem a un gran pla en pujada anomenat “les Planelles“.

Seguirem amunt pel camí evident i remuntarem un turó rocós pel cantó dret. Després, el camí s’enfilarà més cap a l’esquerra per anar a buscar un petit torrent. Finalment, arribarem als plans d’Ensija, on trobarem un cartell indicador. Seguirem direcció sud i el camí anirà  girant cap a l’oest fins arribar al refugi d’Ensija.

Des del refugi el cim és a una mitja hora. Seguirem el camí que surt darrere del refugi, remuntarem una zona d’arbres fins a un petit collet, i des d’allà acabarem d’arribar al cap de la Gallina Pelada o cap Llitzet, punt culminant de la Serra d’Ensija.

Des del cim tindrem una fantàstica panoràmica de tot el Berguedà i la Vall de Lord, amb el Pedraforca dominant el vessant nord i Montserrat  al sud.

Resultado de imagen de gallina pelada desde font freda