23 gener 2021

La formació de la FEEC segueix en marxa

La formació federativa de la FEEC segueix endavant tot i les dificultats actuals. Ho ha fet amb el curs d’Instructor d’Esquí de Muntanya iniciat el passat mes de desembre i el curs de Monitor d’Excursionisme. Les formacions es fan seguint els protocols de seguretat aprovats pel PROCICAT en relació amb les mesures COVID.

La formació d’Instructor d’Esquí de Muntanya es va iniciar amb dues jornades a La Molina (Cerdanya) on els 12 alumnes participants, acompanyats dels tècnics Pau Gómez i Gil Orriols, van posar en pràctica elements tècnics i processos d’aprenentatge de l’esquí de muntanya.

El estudiants van iniciar el segon bloc a l’estació de Tavascan (Pallars Sobirà) i van comptar amb el tècnic d’Esquí de Muntanya i integrant del cos de bombers GRAE, Ricard Balaguer, per aprendre sobre seguretat hivernal, cerca de víctimes en allaus, tècniques de progressió i nivologia. La formació es va fer al Port de la Bonaigua, frontera entre el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran, on van continuar amb la part de seguretat, tècniques de progressió, metodologia i traçatge.

La formació d’Instructor d’Esquí de Muntanya té una durada de 80h lectives i 90h de pràctiques a entitats FEEC. L’instructor és la figura que, de forma voluntària, realitza les tasques formatives i a la vegada organitza, dirigeix i controla les activitats de muntanya que es fan a l’entitat excursionista.

Pel que fa al de Monitor d’Excursionisme, aquest va iniciar-se en format online durant el confinament i es van anar incorporant les classes pràctiques presencials a mesura que les restriccions del Govern ho permetien. Aquest curs, amb una durada de 90h lectives i 90h de pràctica amb formació exclusivament de muntanya, finalitzarà el dia 24 de gener amb una avaluació pràctica. Durant aquests mesos, els alumnes han après sobre la dinàmica de grups, seguretat, medi, orientació, conducció de grups i legislació amb el suport de diferents tècnics ECAM coordinats per l’Anna Moragues.

Aquests cursos formen part de la formació federativa reconeguda per la FEEC amb el suport de la Secretaria General de l’Esport – Escola Catalana de l’Esport i és de caràcter benèvol, vàlid dins l’àmbit federatiu i de les entitats excursionistes.

La FEEC ofereix un ampli ventall de formacions

A part del curs d’Instructor d’Esquí de Muntanya i el de Monitor d’Excursionisme, i sempre que les mesures del Govern ho permetin, la FEEC també preveu iniciar aquest any diverses altres formacions federatives, combinant la teórica online, el treball e-learning i les classes pràctiques presencials:

Els alumnes que vulguin accedir a les formacions, han de passar unes proves d’accés que organitza la FEEC, en el cas dels cursos federatius.

Quant a la formació reglada, competència del Departament d’Ensenyament de la Generalitat juntament amb el professorat de l’ECAM, durant els pròxims mesos se celebraran les proves d’accés a Tècnic de Marxa Nòrdica  (27 de febrer) i Cicle inicial de Senderisme i Mitja Muntanya (28 de gener). Així també se segueixen impartint els diferents cursos de tècnics de muntanya i escalada als instituts públics de Catalunya on la FEEC col·labora.

Els cursos compten amb noves eines digitals

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya segueix apostant pel format e-learning per la part teòrica de les formacions, sempre mantenint la qualitat i l’assoliment dels objectius del curs. Aquest any els alumnes comptaràn amb un Moodle renovat, molt més atractiu i intuitiu, on trobaràn tot tipus de documents i eines diverses elaborades pels professors perquè els alumnes puguin realizar un treball continuu des de casa seva.