10 agost 2022

Nou mapa per a conèixer les principals regulacions als Parcs Naturals catalans

La pàgina web de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya estrena aquest mes d’agost un nou mapa interactiu amb les regulacions d’accés motoritzat dels principals Parcs Naturals a Catalunya. El mapa es pot trobar dins de l’apartat de Natura del web de la FEEC i porta el títol de “Parcs Naturals“. Aquest mapa pretén ser una eina útil perquè la gent pugui estar informada de les normatives que hi ha a la majoria de Parcs Naturals del país i així ajudar que es compleixin aquestes regulacions.

Els darrers anys s’ha observat una tendència creixent en el nombre de persones que gaudeixen dels espais naturals i que ha derivat amb l’aplicació de diferents regulacions en aquests espais.  Els espais naturals són llocs molt atractius per a la pràctica d’activitats esportives i de lleure, però la seva massificació té impactes molt negatius sobre el medi natural. Alguns dels impactes més destacats són la pèrdua de biodiversitat, la pèrdua de la qualitat ambiental, la degradació del sòl o la mateixa tranquil·litat en l’entorn. És important mencionar que, com més gran és la pressió, menys resiliència tenen els espais per a recuperar-se dels impactes.

Des de la FEEC es vol insistir en la importància d’estar informats de les regulacions dels Parcs i de respectar-les sempre que anem a la muntanya.

Al mapa no hi són les regulacions de tots els Parcs Naturals però sí aquells espais més concorreguts. Si coneixes algun espai natural que reguli l’accés dels vehicles motoritzats i que no surti al mapa agrairíem que ens ho féssiu arribar enviant un correu a area.natura@feec.cat i, d’aquesta manera, entre tothom fer-ho el més complet possible.

Consulta mapa